Kankermedicijnen worden steeds duurder en er komen steeds meer kankerpatiënten. Oncologen, gezondheidseconomen en patiënten willen daarom een maximumprijs voor kankergeneesmiddelen. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.
De uitgaven aan medicijnen tegen kanker zijn de afgelopen zes jaar met bijna 50 procent gestegen naar 383 miljoen euro. Dat blijkt uit een berekening die farmaceutenkoepel Nefarma op verzoek heeft gemaakt.
Na dementie en verstandelijke handicaps is kanker de duurste aandoening in Nederland. Dat is op te maken uit donderdag gepubliceerde cijfers door het RIVM. Naar verwachting zal het aantal patiënten met kanker de komende zeven jaar met bijna een kwart toenemen, naar 123 duizend.
Moeilijke keuzes
Omdat er veel goede, maar erg dure medicijnen worden ontwikkeld, stelt dat oncologen voor moeilijke keuzes. Veel kankerspecialisten vinden dat prijs een rol moet meespelen bij het uitschrijven van een medicijn, en willen daarom dat er een prijsplafond wordt ingesteld.
Omdat de politiek het onderwerp te precair vindt, wordt er overwogen om het binnen de sector zelf te regelen. De beroepsvereniging beoordeelt nu medicijnen op effectiviteit en bijwerkingen. In Groot-Brittannië wordt door een speciale commissie ook al op de prijs gelet, waarbij een plafond is ingesteld. Omdat fabrikanten hun prijzen aanpassen, zouden de medicijnen daardoor goedkoper worden.