Hersenletsel wordt vaak niet herkend

Getty Images

DEN HAAG - Ouders en begeleiders van kinderen herkennen hersenletsel, zoals een hersenschudding, vaak niet. Hierdoor wordt het hersenletsel niet behandeld en neemt de kans op ernstige bloedingen of het in coma raken toe.

Om ouders bekend te maken met de symptomen van een hersenschudding, heeft de Hersenstichting 'de Eerste Hulp Bij Hersenschudding'-kaart (EHBH-kaart) vol tips en handige informatie ontwikkeld.

Ruim 12.000 kinderen jonger dan vijf jaar lopen jaarlijks in Nederland hersenletsel op door een ongeval of een klap op het hoofd. Het merendeel van deze incidenten vindt thuis, in de speeltuin of tijdens het sporten plaats.

Van de 12.000 kinderen met hersenletsel hebben er ongeveer 7200 een hersenschudding. Ouders en begeleiders herkennen een hersenschudding vaak niet, omdat ze niet weten wat de symptomen zijn.

Zo koppelen ouders symptomen als braken en evenwichtsstoornissen niet aan een hersenschudding. Zeker niet als deze symptomen pas uren na het ongeval optreden. Iets wat bij een hersenschudding kan voorkomen. Van de 7200 patiëntjes melden zich gemiddeld 1200 kinderen bij de spoedeisende hulp.

EHBH-kaart
De EHBH-kaart bevat tips over hoe je een hersenschudding kunt herkennen en wat je moet doen. Zo staan de tien meest voorkomende symptomen van een hersenschudding op de kaart.

Maar ook is te lezen hoe je het reactievermogen kunt testen. Daarnaast bevat de kaart een aantal tips om een hersenschudding te voorkomen. De kaart is via de website van de Hersenstichting tegen verzendkosten te bestellen.

Auteur 
Bron 
  • Hersenstichting