BAARN - Bij een flinke verkoudheid of allergie zit de neus vaak helemaal dicht: je ruikt dan niets. Toch blijven de hersendelen die geur verwerken actief. Ze draaien zelfs overuren zodat je daarna nog net zo goed ruikt.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Northwestern University. Wetenschappers blokkeerden gedurende een week de neusgaten van proefpersonen, zodat deze niet konden ruiken. De hersenactiviteit veranderde heel snel in de hersengebieden voor reuk. Deze verandering suggereert dat de hersenen proberen te compenseren voor het verlies in zintuigelijke waarneming. Zodra de deelnemers weer vrij konden ademhalen herstelden de hersenactiviteit zich weer.
Overuren
"De hersenen hebben continu input nodig van de neus om de reukinformatie bij te houden", vertelt onderzoeker Keng Nei Wu. "Wanneer je neusgaten geblokkeerd zijn, proberen de hersenen het gebrek aan informatie aan te passen zodat het systeem niet kapot gaat. Doordat je hersenen overuren maken, werkt het reukorgaan meteen weer goed zodra je weer kunt ruiken."
Onderzoek
Voor de studie blokkeerde Wu de neusgaten van 14 proefpersonen. Gedurende een week verbleven zijn in een speciale ziekenhuiskamer met weinig geur. 's Nachts mochten de deelnemers wel gewoon ruiken, zodat ze tijdens het slapen normaal konden ademhalen. Tijdens het experiment vonden de onderzoekers toename in activiteit in de orbifrontale cortex. In de piriform cortex nam de activiteit juist af. Beide gebieden hangen samen met reuk.
Direct nadat de blokkade werd opgeheven konden de deelnemers weer ruiken. Een week later verwerkten de hersenen geur weer op dezelfde manier als voor het experiment. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Neuroscience.
- Science Daily