GRONINGEN - Visuele hallucinaties is iets waar veel Parkinsonpatiënten mee te maken hebben. Over de oorzaak is weinig bekend. Onderzoek aan Rijksuniversiteit Groningen lijkt aan te tonen dat het hier geen bijwerking van de medicatie betreft, maar een symptoom van de ziekte.
Anne Marthe Meppelink onderzocht de hersenactiviteit van patiënten met de ziekte van Parkinson bij het herkennen van afbeeldingen op een computerscherm. Hierbij maakte ze gebruik van een fMRI-scanner.
Grijze stof
Uit haar onderzoek blijkt dat de visuele associatiegebieden in de hersenen van Parkinsonpatiënten met visuele hallucinaties minder actief zijn dan bij patiënten zonder visuele hallucinaties en bij gezonde vrijwilligers. Deze verschillen komen niet door afname van het volume van grijze stof in de hersenen, zo laat Meppelink zien.
Neurotransmitter
Mogelijk lopen de gevonden functionele defecten vooruit op dit volumeverlies, suggereert Meppelinkk. Een andere mogelijke oorzaak van de beschreven functionele verschillen is vermindering van de neurotransmitter acetylcholine. Nader onderzoek moet uitwijzen of verhoging van de hoeveelheid acetylcholine de hallucinaties kan verminderen of zelfs wegnemen.
De ziekte van Parkinson is een ernstige hersenaandoening, waarbij motorische symptomen zoals tremor, traagheid en stijfheid optreden. Daarnaast kunnen patiënten last hebben van niet-motorische symptomen, waaronder visuele hallucinaties.
Aankomend weekend wordt de eerste Nationale Parkinson Beurs gehouden, ter gelegenheid van Wereld Parkinson Dag op 11 april. Meppelink promoveert 13 april op dit onderwerp.
- Rijksuniversiteit Groningen