UTRECHT - De GGD Midden-Nederland en de gemeente Utrecht (GG&GD) starten vrijdag met een campagne om inwoners van de regio bewust te maken van de besmettingsrisico's en klachten die wijzen op Q-koorts.
Zo willen de organisaties mensen attenderen op de gevaren van Q-koorts. Ze lanceren de campagne nu omdat de lente in aantocht is. In de lente en zomer lopen mensen het meeste risico op besmetting met Q-koorts.
In 2009 zijn er 125 meldingen van Q-koorts bij de GGD Midden-Nederland en de GG&GD Utrecht binnengekomen. Q-koorts wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich gemakkelijk door de lucht verspreidt.
Via posters en folders bij huisartsen, apotheken, bibliotheken en basisscholen wordt mensen gevraagd alert te zijn op klachten en signalen. Ook gaat er speciale informatie naar kinderboerderijen en campings.
Symptomen
Meer dan de helft van de mensen met Q-koorts heeft nagenoeg geen klachten. Mensen die wel klachten hebben, krijgen meestal (aanhoudende) koorts en heftige hoofdpijn. Andere klachten kunnen zijn: hoesten, spierpijn, gewrichtspijn, koude rillingen, nachtelijk zweten, malaise en vermoeidheid.
Q-koorts is te behandelen met antibiotica. Het is belangrijk dat mensen bij klachten tijdig contact opnemen met hun huisarts. Dit geldt vooral voor mensen met een hartklepafwijking en mensen die een hartoperatie hebben ondergaan. Maar ook voor mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen.
- GGD Midden-Nederland