Erasmus: noodklok over antibioticaresistentie

Getty Images

ROTTERDAM - Wereldwijd is toegenomen resistentie van bacteriën tegen antibiotica een probleem. Antibiotica hebben steeds minder effect. Het Erasmus MC in Rotterdam heeft daarom subsidie gekregen voor onderzoek naar dit probleem.

Microbioloog dr. John Hays van het Erasmus MC in Rotterdam luidt de noodklok voor wat betreft antibioticaresistentie: "Het probleem is zo nijpend dat antibiotica binnen enkele tientallen jaren geen enkele werking meer zullen hebben".

Diagnostiek bevorderen
Hays leidt een grootschalig internationaal onderzoek met als doel, nieuwe diagnostiek voor infectieziekten en multiresistente bacteriën te bevorderen. Hoe sneller de infectie bekend is, des te eerder die kan worden bestreden. Antimicrobiële behandelingen kunnen dan veel sneller aan de infectie worden aangepast, waardoor er minder kans is voor het ontwikkelen van resistentie.

Sneltests
De belangrijkste oorzaken voor de wereldwijde toename van antibioticaresistentie zijn de vrije verkrijgbaarheid van antibiotica in veel landen in de wereld en dat artsen onvoldoende snel bacteriële infecties en hun antimicrobiële resistenties kunnen identificeren. Snellere diagnostiek is een oplossing om de te snelle verspreiding van bacteriën en hun resistenties tegen te kunnen gaan. Het onderzoek betreft  sneltests voor gebruik op de locatie waar de patiënt ziek is, zogenaamde Point-of-Care diagnostiek, dus bij huisartsen, naast het bed in het ziekenhuis of zelfs thuis.

Online onderzoek
Hays heeft een Europese subsidie gekregen om het gebruik van sneltests die bacteriën en antimicrobiële resistenties kunnen identificeren, te stimuleren. Een van zijn hoofdtaken is het in kaart brengen van de meningen van verschillende groepen mensen. Daarom roept de wetenschapper iedereen op de online enquête in te vullen.

Met het onderzoek willen Hays en zijn collega’s inzicht krijgen in die meningen over de obstakels en voordelen van snelle diagnostiek voor infectieziekten, zodat er meer gerichte sneltests ontwikkeld kunnen worden, belangrijk in de strijd tegen infectieziekten. Meer uitleg over het onderzoek vind je onder andere op YouTube.

Auteur 
Bron 
  • Erasmus MC