Een team van internationale onderzoekers heeft een eiwit gewonden dat een sleutelrol speelt bij verschillende longaandoeningen. Variërend van een verkoudheid tot MRSA-infecties en taaislijmziekte.
Het betreft het eiwit MUC5B. Het is een suikerrijk eiwit dat zich bevindt in het slijmvlies dat normaal gesproken de luchtwegoppervlaktes in de neus en de longen bedekt. De bevindingen vergroten de kennis over deze verschillende ziekten en kunnen er in de toekomst wellicht voor zorgen dat infecties als MRSA worden voorkomen.
Slijm
"We weten dat MUC5B samen met een ander proteïne samenhangt met aandoeningen waarbij het lichaam teveel slijm produceert, zoals bij cystic fibrosis, astma en COPD", legt onderzoeker Chris Evans van de University of Colorado uit. "We weten dat veel patiënten met astma en COPD 95 procent minder MUC5B in hun longen hebben dan gezonde mensen. Daarom wilden we uitzoeken of deze eiwitten een boosdoener zijn bij chronische longziekten."
De onderzoekers vergeleken muizen met en zonder proteïnes. De dieren zonder MUC5B werden ziek. Hun immuunsysteem werkte niet optimaal, waardoor de muizen vatbaarder werden voor infecties waaronder MRSA.
Infectie
Volgens Evans is het voor veel patiënten met longziekten - maar ook met een loopneus - belangrijk om slijm kwijt te raken. Het geeft je een comfortabeler gevoel. "Maar als je de aanmaak van slijm teveel blokkeert, kan dit op de lange termijn ook schadelijk zijn. Als je door middel van een behandeling MUC5B kwijt raakt, word je kwetsbaarder voor allerlei infecties."
Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature. Vervolgonderzoek zal zich onder andere moeten richten op mensen.
- Science Daily