Eetpatroon draagt bij aan diabetes

Getty Images

UTRECHT - Mensen met overgewicht en een eetpatroon dat vooral bestaat uit friet, snacks en frisdrank hebben meer kans op diabetes, dan mensen met overgewicht die weinig van deze producten eten en drinken.

Die conclusie trekt Florianne Bauer uit het eetgedrag en de gezondheid van 20.000 Nederlanders. Zij promoveert op 16 december aan het UMC Utrecht. Via vragenlijsten analyseerde Bauer het eetgedrag van ruim 20.000 Nederlanders met overgewicht (een BMI van 25 of meer).

Op basis hiervan maakte ze twee eetpatronen. Een patroon bestaande uit voornamelijk vis, wijn, rauwe groenten en kip. En een ander patroon bestaande uit voornamelijk friet, snacks en frisdrank.

De vragenlijsten zijn halverwege de jaren negentig afgenomen, in de tien jaar erna volgden onderzoekers de gezondheid van de deelnemers. In totaal kregen 831 personen diabetes.
 
Eetpatroon
De personen met overgewicht en het eetpatroon met friet, snacks en frisdrank blijken vaker te roken en minder te bewegen. Bovendien hebben mensen met dit eetpatroon een grotere kans op diabetes type 2 dan de groep met het andere eetpatroon, ondanks dat beide groepen kampen met overgewicht.

Het betekent dat het eetpatroon, los van te dik zijn, een risicofactor vormt voor het ontstaan van diabetes. Daarnaast hebben deze personen een nog hoger risico op diabetes type 2 als ze ook weinig bewegen.

Bauer concludeert dat het voorkomen van diabetes dus niet alleen gericht moet zijn op afvallen, maar ook op een goed dieet en voldoende beweging.

Auteur 
Bron 
  • UMC Utrecht