BAARN - Patiënten vinden het vaak moeilijk om hun eigen gezondheidssituatie te begrijpen. Bovendien heeft een grote groep moeite met lezen en schrijven. De Gezondheidsraad adviseert zorgverleners hier meer rekening meer te houden.
In het gezondheidsbeleid staan de keuzemogelijkheden van van patiënten voorop. Uitgangspunt is dat iedereen de zorg zoveel mogelijk zelf regisseert en verantwoordelijk is voor zijn eigen keuzes. Hiervoor heb je wel goede gezondheidsvaardigheden nodig: vaardigheden om informatie over je gezondheid te krijgen, begrijpen en te gebruiken om beslissingen te nemen.
Beslissingen nemen
Goede keuzes maken is niet altijd gemakkelijk. Zeker als je ziek bent, is het lastig om rationele beslissingen te nemen. Daarnaast hebben zo'n anderhalf miljoen Nederlanders moeite met lezen en rekenen. Juist deze laaggeletterden hebben vaker een matige of slechte gezondheid en komen dus vaak in aanraking met de gezondheidszorg.
Effectief communiceren
De Gezondheidsraad vindt dat zorgverleners moeten leren hoe je laaggeletterden herkent en effectief met hen communiceert. Daar zijn eenvoudige strategieën voor: langzaam en in gewone taal praten, vragen stellen, niet teveel informatie tegelijk geven en toetsen of de patiënt de uitleg begrijpt. Ook folders, websites, afsprakenkaarten, vragenlijsten en bijsluiters moeten in begrijpelijk Nederlands geschreven worden.
- Gezondheidsraad