AMERSFOORT - In Nederland zijn er ongeveer honderdduizend virale hepatitisdragers die dat niet van zich zelf weten, omdat ze nog geen klachten hebben. Ondertussen zijn ze wel besmettelijk voor anderen en wordt de lever onherstelbaar aangetast.
Daarom vraagt het Nationaal Hepatitis Centrum aandacht voor dit probleem tijdens Wereld Hepatitis Dag op 28 juli. Het centrum wil mensen aansporen om na te denken over hun eigen risico, en als er sprake is van een mogelijk risico, naar hun huisarts te gaan.
Leverziekte
Virale hepatitis is een leverziekte waar wereldwijd miljoenen mensen mee te maken hebben. Jaarlijks sterven in Nederland circa 600 mensen aan de gevolgen van een chronische hepatitis B of C infectie. "Virale hepatitis is een sluipende ziekte die vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt.", zegt Hilje Logtenberg van het Nationaal Hepatitis Centrum. "Het kan leiden tot levercirrose en leverkanker. Gelukkig zijn de behandelingsmogelijkheden van hepatitis B en C infecties de laatste jaren ontzettend verbeterd."
Risico
Risicofactoren voor het oplopen van hepatitis B en/of C virus zijn onder andere onveilig seksueel contact met een hepatitis B-drager, een biologische moeder die hepatitisdrager is, injecterend drugsgebruik, onhygiënische uitgevoerde tatoeages of piercings en geboren zijn in een gebied waar virale hepatitis B en/of C veel voorkomt.
Voorkomen
Je kunt hepatitis B en C voorkomen door te weten wat de risico’s van besmetting zijn en voorzorgsmaatregelen te treffen. Bovendien kunnen mensen zich tegen hepatitis B infectie beschermen door middel van vaccinatie. Helaas is er tegen hepatitis C infectie nog geen vaccinatie mogelijk.
- Nationaal Hepatitis Centrum