LEIDEN - KWF Kankerbestrijding heeft een subsidie van 550.000 euro toegezegd aan het Leids Universitair Medisch Centrum voor onderzoek naar blaaskanker.
Het nieuwe onderzoek richt zich op de rol van tumorstamcellen en het omliggende weefsel bij het ontstaan van blaaskanker en zijn uitzaaiingen.
Met behulp van optical imaging volgen de onderzoekers de groei en uitzaaiing van blaaskankercellen. Hierbij gebruiken zij lichtgevende cellen, waardoor zij het gedrag van blaaskankercellen zeer gedetailleerd kunnen bestuderen. "De verwachting is dat maar een klein deel van de kankercellen de echte boosdoeners zijn. We willen precies weten hoe die zich gedragen", aldus onderzoeker Gabri van der Pluijm van de afdeling Urulogie van het LUMC.
Haar onderzoeksgroep hoopt met de verworven kennis nieuwe therapieën te kunnen ontwikkelen die op termijn leiden tot een betere behandeling van blaaskanker.
Vooral ouderen
In Nederland wordt per jaar in totaal bij ongeveer 5.200 mensen blaaskanker vastgesteld. Daarvan hebben circa 2.600 mensen een spier-invasief groeiende blaastumor. De ziekte komt ongeveer viermaal zo vaak bij mannen als bij vrouwen voor. Blaaskanker wordt vooral bij mensen ouder dan 60 jaar vastgesteld.
Moeilijke behandeling
Blaaskanker is moeilijk te behandelen omdat het vaak terugkomt in de blaas zelf of doorgroeit buiten de blaas (uitzaaiingen). Hierdoor zijn regelmatig controle-onderzoeken en behandelingen nodig. Dit maakt de behandeling van blaaskanker tot één van de duurste onder de kwaadaardige tumoren.
- LUMC
- KWF Kankerbestrijding