DEN BOSCH - In het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft oncologisch en gastrointestinaal chirurg Koop Bosscha voor het eerst bij patiënten levertumoren verwijderd via kleine openingen in de buik.
Deze operatietechniek, ook wel laparoscopie of sleutelgatchirugie genoemd, wordt in het ziekenhuis al veel gebruikt bij onder meer galblaas-, dikke darm- en prostaatoperaties.
Minder IC-opnames
Het verwijderen van levertumoren met deze techniek wordt in Nederland nog maar weinig toegepast hoewel zij bewezen veilig en effectief is bij zowel goedaardige als kwaadaardige tumoren. De operatietechniek leidt onder meer tot minder IC-opnames, geeft minder pijn en leidt tot een sneller herstel.
Bijzonder goed
De behandelde patiënten gingen na enkele dagen naar huis en maken het bijzonder goed. Of de sleutelgatprocedure bij een patiënt met levertumor kan worden toegepast, hangt af de plek waar de tumor zich bevindt.
Dat de techniek ondanks de grote voordelen nog niet op grote schaal wordt toegepast, heeft te maken met de hogere kosten die verbonden zijn aan de laparoscopische resectie. Door de kortere opnameduur zijn de totaalkosten per patiënt echter niet hoger.
Nieuwste apparatuur
Bij de operatie heeft Bosscha gebruik gemaakt van de nieuwste en meest geavanceerde apparatuur voor leveroperaties. Met deze apparatuur kunnen chirurgen veel doelgerichter werken waardoor de behandeling veiliger is voor patiënten en deze minder complicaties tot gevolg heeft. Zo is er minder bloedverlies en hoeven daardoor minder bloedtransfusies gegeven te worden.
De nieuwe behandeling past in het streven van het ziekenhuis om het meest patiëntvriendelijkste ziekenhuis van Nederland te worden. De behandeling van oncologische tumoren, waaronder die van uitzaaiingen in de lever, is een van de speerpunten van het Jeroen Bosch ziekenhuis.
- Nationale Zorggids