Veel borstkankerpatiënten hebben het idee dat kurkuma kanker kan bestrijden. Onderzoekers van het Erasmus MC waarschuwen nu na een nieuwe studie voor de specerij. Kurkuma tast namelijk de werking van een veelgebruikt kankermedicijn aan.
Kurkuma wordt al jaren gezien als een soort wondermiddel. De specerij zou een geneeskrachtige werking hebben op kanker. Curcumine, de werkzame stof uit kurkuma, zou in staat zijn om kankercellen op te ruimen. Bewijs hiervoor werd in dierproeven gevonden.
Veel borstkankerpatiënten strooien hierdoor extra veel kurkuma over hun eten, of slikken capsules met dit gele poeder erin. "Veel patiënten redeneren: als je het ook kunt eten in een curry, kan het geen kwaad. Als het dan ook helpt tegen kanker, is dat mooi meegenomen. Maar daar komen wij van terug. Doe het niet", waarschuwt arts-onderzoeker Koen Hussaarts van het Erasmus MC.
Hormoongevoelige borstkanker
Hussaarts deed de afgelopen twee jaar onderzoek onder zestien vrouwen met een hormoongevoelige borstkanker. Wanneer deze patiënten hun kankermedicijnen combineerden met driemaal daags een capsule met kurkuma, werd de medicatie minder goed in het bloed opgenomen. ,,En dat is gevaarlijk. Als deze vrouwen namelijk te weinig medicatie binnenkrijgen, kan de tumor weer gaan groeien”, legt hij uit.
Hormoonremmers
Zijn waarschuwing geldt voor borstkankerpatiënten met een tumor die gevoelig is voor hormonen. In Nederland hebben zo’n veertienduizend vrouwen hier last van. Gemiddeld slikken zij tot vijf jaar na hun ziekenhuisbehandeling nog hormoonremmers. Deze pillen – het bekendst onder de naam Tamoxifen - moeten ervoor zorgen dat de eventuele achtergebleven kankercellen in het lichaam niet verder kunnen groeien of uitzaaien.
- ad.nl