Wie meer dan elf moedervlekken op één arm telt, heeft een bovengemiddelde kans op huidkanker. Dat stellen Engelse onderzoekers in het British Journal of Dermatology.
In het onderzoek werden de gegevens van onder andere drieduizend vrouwelijke Britse tweelingen gebruikt. Zij werden 8 jaar gevolgd. De wetenschappers van King's College Londen verzamelden daarbij informatie over huidtypes, sproeten en moedervlekken. Daarnaast werden gegevens verzameld van ruim vierhonderd mannen en vrouwen met een melanoom.
Moedervlekken tellen
Het tellen van moedervlekken op de rechterarm bleek een goede indicatie van het totaal aantal moedervlekken op het lichaam. Vrouwen met meer dan zeven moedervlekken op de rechterarm, hadden er gemiddeld meer dan vijftig op hun hele lijf. Hadden ze er meer dan elf op de rechterarm, dan waren het er vaak ruim honderd op het lichaam. Dit aantal geeft volgens de onderzoekers een vijf keer hogere kans op huidkanker of een melanoom. Zij hopen dat hun onderzoekers huisartsen helpt de risicogevallen eerder te ontdekken. Daarnaast roepen ze consumenten op naar de huisarts te gaan wanneer moedervlekken van grootte, kleur of aantal wijzigen.
Melanomen
De twee meest voorkomende vormen van huidkanker zijn het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcarcinoom. Ze ontstaan voornamelijk op oudere leeftijd op plaatsen waar zonlicht het best kan komen, zoals het gezicht. Daarnaast zijn er nog melanomen. Deze kunnen ontstaan in onrustige moedervlekken of spontaan ontstaan in de gewone huid. Niet alleen groeit deze tumor in de huid, maar hij kan zich ook uitzaaien in andere delen van het lichaam, via de lymfeklieren.
De cijfers
Huidkanker neemt wereldwijd explosief toe. Vorig jaar telde Nederland bijna drieduizend gevallen extra, waarmee aantal nieuwe patiënten uitkwam boven de vijftigduizend. KWF Kankerbestrijding verwacht dat wanneer deze opgaande lijn zich voortzet, in 2020 er jaarlijks 75.000 patiënten met huidkanker medische behandeling nodig hebben, zo meldde de organisatie onlangs in de Telegraaf.
- BBC
- KWF Kankerbestrijding
- Britis Journal of Dermatology