Groene thee verlaagt risico op keel-, maag- en darmkanker

Getty Images

BAARN - Oudere vrouwen die regelmatig groene thee drinken, verlagen daarmee hun risico op verschillende typen kanker. Dat blijkt uit een onderzoek onder duizenden Chinese vrouwen.

De onderzoekers gebruikten de gegevens uit een langlopend onderzoek naar meer dan 69.000 Chinese vrouwen van middelbare leeftijd en ouder. Ruim 19.000 deelnemers werden gezien als regelmatige theedrinkers, die meer dan drie keer per week groene thee dronken.

​Minder vaak kanker
Gedurende 11 jaar ontwikkelden 1255 vrouwen keel-, maag- of darmkanker. Vrouwen die zeiden dat ze de afgelopen twintig jaar veel groene thee hadden gedronken, bleken zo’n 27 procent minder risico te lopen op deze typen kanker. Vrouwen die wekelijks minstens drie keer groene thee dronken, verlaagden daarmee hun risico op tumoren in het spijsverteringsstelsel met 14 procent.

​Geen bewijs
Mogelijk hebben de antioxidanten in groene thee een beschermend effect, maar dat is nog niet voldoende bewezen. Groene theedrinkers waren namelijk ook jonger, bewogen meer en aten meer groente en fruit. De onderzoekers probeerden deze factoren uit te sluiten, maar ze geven aan dat dat nooit helemaal lukt.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het American Journal of Clinical Nutrition.

Bron 
  • Daily Mail