'Bittermeloensap helpt bij alvleesklierkanker'

Getty Images

Sap uit de bittermeloen lijkt alvleesklierkanker te kunnen voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek bij muizen gepubliceerd in het tijdschrift Carcinogenesis.

De bittermeloen, ook wel bekend als balsempeer of sopropo is een langwerpige groene vrucht. Het ziet eruit als een vreemde komkommer met glanzende wratten en het vruchtvlees heeft een bittere smaak. Het sap uit de vrucht zorgt ervoor dat alvleesklierkankercellen geen glucose om kunnen zetten, waardoor de cellen geen energie krijgen en uiteindelijk afsterven.

Energie
"Drie jaar terug lieten onderzoekers het effect van bittermeloensap om borstkankercellen in een petrischaaltje zien", vertelt onderzoeker Rajesh Agarwal van de University of Colorado, Denver. "Ons onderzoek gaat veel verder. We hebben in muizen laten zien dat het sap ervoor zorgt dat kankercellen in de alvleesklier geen energie meer krijgen."

Bittermeloensap wordt in landen als China en India al jaren gebruikt bij de behandeling van diabetes. Daarbij is bekend dat diabetes een voorloper kan zijn voor alvleesklierkanker. In zijn onderzoek combineerde Agarwal deze twee zaken. Met het gevonden effect als resultaat.

Natuurlijk
Agarwal: "Het is een spannende bevinding. Veel onderzoekers zijn op zoek naar een geneesmiddel dat er voor zorgt dat kankercellen zichzelf niet meer kunnen voorzien van energie. Het lijkt er nu op dat we een natuurlijk ingrediënt hebben gevonden met datzelfde effect." Vervolgonderzoek is echter noodzakelijk.

Bron 
  • Science Daily