Naar schatting 30 procent van de nieuwe kankergevallen in Nederland wordt veroorzaakt door een minder gezonde levensstijl en zou dus in principe voorkomen kunnen worden. Dat blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van KWF Kankerbestrijding.
In Nederland zijn er jaarlijks ruim 100.000 nieuwe gevallen van kanker en sterven jaarlijks 44.000 mensen aan kanker. De kans op het krijgen van kanker wordt beïnvloed door genetische aanleg, maar ook door een gezonde of minder gezonde leefstijl.
Roken gevaarlijkst
Roken is veruit de grootste en gevaarlijkste risicofactor voor het krijgen van kanker. 19.000 mensen krijgen jaarlijks kanker door roken. Dat is 19 procent van alle kanker in Nederland. In totaal sterven er jaarlijks ongeveer 44.000 mensen aan kanker. Gekekenen naar de sterfte aan kanker door roken, komt uit het TNO onderzoek naar voren dat bijna 28 procent van de kankersterfte gerelateerd is aan roken. Dit betekent dus dat jaarlijks 12.000 mensen in Nederland sterven aan kanker door roken.
Andere leefstijlfactoren
Andere factoren waarvan bewezen is dat ze bijdragen aan het ontstaan van kanker zijn: alcoholgebruik, overgewicht, minder gezonde voeding en onvoldoende beweging. Deze factoren zijn vaak nauw met elkaar verbonden. Ze spelen ook een rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten, net nals roken.
Alcohol en voeding
In Nederland krijgen naar schatting 2.900 mensen jaarlijks kanker door het drinken van alcohol. Voeding kan de kans op kanker vergroten of juist verkleinen. Hoewel onbekend is hoe voeding de kans op kanker beïnvloedt, is er genoeg bewijs dat gezonde voeding (voldoende groente- en fruit, voldoende vezels en calcium, niet teveel rood vlees) beschermt tegen het krijgen van sommige soorten van kanker. In Nederland krijgen naar schatting jaarlijks 9.500 mensen kanker door minder gezonde voeding. TNO heeft berekend dat jaarlijks 3.600 mensen kanker krijgen door overgewicht en dat 2.100 mensen kanker krijgen door te weinig te bewegen.
Zon
Ook overmatige blootstelling aan zonlicht is een belangrijke risicofactor. Dat zonlicht een grote invloed heeft op het ontstaan van huidkanker staat niet ter discussie. Maar hoe sterk die relatie precies is en hoe vaak en hoe lang mensen in Nederland in de zon zitten is niet duidelijk. Deze gegevens zijn nodig om te kunnen schatten hoeveel mensen jaarlijks huidkanker krijgen door blootstelling aan zonlicht. Daarom wordt er in deze studie geen cijfer gegeven voor het aantal kankergevallen veroorzaakt door zonlicht.
- KWF Kankerbestrijding