Oorsuizen te weinig serieus genomen

Getty Images

BAARN - Patiënten met oorsuizen worden vaak niet serieus genomen. Daardoor wordt de kwaal vaak niet goed behandeld en houden mensen er last van. Dat meldt Metro.

De Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS) vindt dat het hoog tijd wordt om huisartsen en specialisten bij te scholen.

Meer dan één miljoen Nederlanders hebben last van tinnitus, ofwel oorsuizen. Eén van de oorzaken van oorsuizen is langdurige blootstelling aan harde geluiden zoals bijvoorbeeld harde muziek.

Fluittoon
Mensen met tinnitus horen continu een piep, fluittoon, een ruis of een brom. Bij veel patiënten is de aandoening chronisch. Het kan leiden tot slapeloosheid en depressies. Een vijfde van de patiënten heeft zo'n last van het geluid dat ze het leven niet meer de moeite waard vinden.

Volgens directeur Joop Beelen van de NVVS maakt dat het des te treuriger dat bij hulpverleners te weinig kennis is over de behandelmethoden. "Een huisarts denkt: 'er is geen pilletje dat oorsuizen stopt, de aandoening is niet levensbedreigend, u kunt er 100 mee worden, dus meneer, leert u er maar mee leven.' Maar juist dat vooruitzicht is voor veel mensen ondraaglijk."

Wat ze vaak niet weten, is dat er wel therapieën zijn om oorsuizen te verzachten. Zo helpt afleiding en sommige patiënten kunnen baat hebben bij concentratieoefeningen op speciale hoorapparaten met tegengeluiden.

Auteur 
Bron 
  • Metro