BAARN - Negen op de tien stadsbewoners staan aan zoveel geluid bloot dat ze gehoorschade riskeren. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Michigan.
De onderzoekers bekeken welke bronnen het meeste schadelijke geluid veroorzaken bij 4500 inwonerse van New York die regelmatig met het openbaar vervoer reizen. Eén op de tien stond alleen al door de bus of trein aan meer geluid bloot dan aanbevolen wordt. Als het geluid van andere bronnen daarbij opgeteld werd, bleek 90 procent van de stadsbewoners risico te lopen op gehoorschade.
Muziek boosdoener
Vroeger was een luidruchtige werkplek meestal de veroorzaker van gehoorschade. Tegenwoordig zijn mp3-spelers en stereo-installaties vaak de boosdoeners.
Onderzoeker Rick Neitzel is verbaasd dat muziek zo’n slechte invloed heeft op het gehoor. Hij had verwacht dat regelmatig met de bus of trein reizen en werk-gerelateerde activiteiten de schuldigen zouden zijn. "Het is een serieus probleem. Van geen enkele andere risicofactor zouden we tolereren dat zoveel mensen gevaar lopen.", aldus Neitzel.
Decibellen
De gemiddelde openbaar vervoer-reiziger in New York spendeert jaarlijks 380 uur in de trein of bus of op het perron. Het gemiddelde geluidsniveau is daar 72-81 decibel. Het maximale volume van een mp3-speler is zo’n 100 decibel, met uitschieters naar 130.
Langdurige blootstelling aan geluiden boven de 80 decibel kan al leiden tot gehoorschade, al is dat meestal niet direct merkbaar. Geluiden boven de 120 decibel leiden direct tot blijvende schade.
- Medical Xpress