Mannen die last hebben van migraine hebben meer van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen in hun lichaam dan mannen die geen last hebben van migraineaanvallen.
Dat schrijven onderzoekers van het LUMC en het Erasmus MC in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.
Bij de mannen die wel last hebben van migraine is ook het mannelijke hormoon minder actief. In het kleinschalige onderzoek werd gekeken naar de gehaltes oestrogeen en testosteron bij twee groepen mannen. Een groep van 17 die last hebben van migraine en een groep van 22 mannen zonder migraine.
Minder baardgroei
Mannen met migraine bleken een permanent verhoogd oestrogeenniveau te hebben. Het testosterongehalte verschilde niet tussen de groepen, maar uit vragenlijsten bleek dat dit hormoon minder actief was bij de mannen met migraine. Zo hadden zij bijvoorbeeld minder baardgroei.
De onderzoekers hopen dat de resultaten van hun onderzoek aanknopingspunten bieden voor nieuwe behandelingsmogelijkheden voor migraine.
Bij vrouwen al bekend
Het is voor het eerst dat wetenschappers aanwijzingen vinden dat geslachtshormonen een rol spelen bij mannen met migraine. "Van vrouwen met migraine wisten we al dat de frequentie, duur en ernst van hun aanvallen samenhangt met natuurlijke schommelingen in oestrogeenconcentraties", aldus promovendus Ron van Oosterhout.
"Zo beginnen migraineaanvallen bij vrouwen meestal tijdens de pubertijd, komen ze vaak bij elke menstruatie terug, verdwijnen ze tijdelijk tijdens een zwangerschap, en worden ze veelal erger en frequenter in de overgang, om erna te verdwijnen", vult hoogleraar Neurologie Michel Ferrari aan.