'Paracetamol kalmeert dementerenden'

Getty Images

BAARN - Het stuurse gedrag dat patiënten met dementie kunnen hebben, kan vermindert worden door het slikken van paracetamol. Dat hebben Noorse onderzoekers ontdekt.

Dementerende ouderen die paracetamol of een andere pijnstiller kregen, vertoonden 17 procent minder geagiteerd gedrag dan ouderen die geen paracetamol kregen.

Dat schrijft het dagblad Trouw dinsdag naar aanleiding van het Noorse onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het British Medical Journal.

Volgens hoogleraar geriatrie in het UMC St Radboud en hoofd van het Alzheimer Centrum Nijmegen, Marcel OldeRikkert, zou zo'n effect een nieuw geneesmiddel subiet tot 'kaskraker'verheffen.

Lastig gedrag
Voor OldeRikkert komt de uitkomst van het onderzoek echter niet als een verrassing. Veel dementerende ouderen hebben te kampen met pijnklachten die vaak niet goed behandeld kunnen worden, omdat zij hun pijn niet goed kunnen aangeven. Met het lastige gedrag geven de ouderen op hun manier uiting aan deze klachten.

Nu schrijven artsen vaak antipsychotica voor, maar daar kleven behoorlijk wat nadelen aan. Zo vergroten ze de kans op een hartaanval en ook kunnen ze bewegingsstoornissen veroorzaken.

"De antipsychotica kun je zien als een chemische dwangbuis. Het maakt mensen rustiger, maar ze blijven pijn houden.", aldus OldeRikkert in Trouw.

Hij is positief over het effect van paracetamol, maar toch vindt hij het nog wat te vroeg om hosanna te roepen. "We moeten kijken of het in Nederlandse klinieken hetzelfde effect heeft. Bovendien zou het natuurlijk beter zijn als iedere oudere een individuele behandeling krijgt, in plaats van iedereen maar een pijnstiller te geven."

Auteur 
Bron 
  • Trouw