Dagelijks vezelrijk eten verhoogt de overlevingskansen van mensen die een hartaanval hebben gehad. Dat blijkt uit een grootschalig Amerikaans onderzoek.
De onderzoekers van Harvard School of Public Health ontdekten dat mensen die een hartaanval hebben overleefd, meer kans hebben om negen jaar later nog in leven te zijn als ze voldoende vezels eten.
Vezelrijk
Volgens de onderzoekers verkleint 10 gram vezels meer per dag het risico op overlijden met 15 procent in een periode van negen jaar. Aan het onderzoek werkten meer dan 4000 hartpatiënten mee. De deelnemers volgden een dieet met extra aandacht voor een verhoogde dosis vezels. Negen jaar later waren 682 mannen en 451 vrouwen overleden.
De kans op overleving lijkt gelinkt te zijn met de inname van vezels. Zij die het meeste vezels aten, hadden 25 procent minder kans om te sterven in die negen jaar na een hartaanval ten gevolge van eender welke aandoening en 13 procent minder kans om te bezwijken aan een tweede hartaanval. Vezelrijke producten zijn bijvoorbeeld bananen, appels, wortelen, aardappelen en volkorenbrood. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift British Medical Journal.
- Knack