Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één onder vrouwen, maar de signalen ervan zijn voor hen nog steeds niet makkelijk te herkennen. En niet alleen consumenten hebben er moeite mee: uit een recent onderzoek naar hartklachten en de diagnose daarvan, bleek dat maar liefst 41 procent van de vrouwelijke respondenten die een hartaanval of beroerte kreeg, niet direct de juiste diagnose ontving.
Ruim 5000 vrouwen tussen de 51 en 80 jaar deden mee aan de enquête over de vraag óf en hoe vrouwen met hartklachten een second opinion aanvragen, waarbij ook werd gekeken naar het algemene kennisniveau over hart- en vaatziekten. 600 van de respondenten hebben ooit een hartaanval of beroerte gehad. 52 procent van de deelnemers was niet op de hoogte van de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om de signalen van hart- en vaatziekten. Janneke Wittekoek van HeartLife klinieken: "Opvallend is dat veel vrouwen zich wel bewust zijn van de risicofactoren, maar die niet serieus nemen en deze vervolgens niet bespreken met hun arts. Ze wuiven hun klachten weg onder het motto 'het zal de overgang wel zijn'. Ook bij een bezoek aan de arts worden klachten vaak niet in verband gebracht met een hartaandoening. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één onder vrouwen, willen we hierin verandering brengen dan zullen ze dus eerder herkend en behandeld moeten worden."
Second opinion
Een second opinion is door een kwart van de respondenten overwogen en indien deze plaatsvond werd dit zeer goed gewaardeerd. Maar driekwart van de vrouwen heeft hierover nog veel vragen. Lydia Geluk van Best Doctors, een organisatie die second opinions verzorgt vertelt dat 24 procent van de respondenten daadwerkelijk de stap naar een second opinion nam. "De evaluatie van Best Doctors bij vrouwen met hart- en vaatziekten of klachten heeft bij 12 procent van de gevallen tot een verandering in de diagnose geleid en bij 40 procent tot een wijziging in de behandeling."
Klachten bespreekbaar maken
Wittekoek: "Het is belangrijk dat vrouwen niet langer de klachten bagatelliseren en in actie komen. Maak je klachten bespreekbaar en ken de verschillen tussen mannen en vrouwen bij hartklachten. Voel je je onvoldoende gehoord of twijfel je, overweeg dan een second opinion! Uit onderzoek blijkt ook dat een hartinfarct bij vrouwen vaker wordt gemist dan bij mannen."
Dubbelklik op de afbeelding voor een groter formaat.
- Heartlife
- Best doctors