Als je op zoek bent naar een simpele manier om de kans op overlijden als gevolg van een hartaanval te verkleinen, zijn pinda's wellicht een goede optie. Onderzoekers van de Vanderbilt University en het Shanghai Cancer Institute concluderen dat pindaconsumptie samenhangt met minder sterftegevallen, vooral bij hartziekten.
"Noten zijn rijk aan voedingsstoffen zoals onverzadigde vetzuren, vezels, vitamine, antioxidanten, aminozuren en fytochemicaliën", aldus hoofdonderzoek Xiao-Ou Shu. "Al deze stoffen zijn bekend om hun voordelen voor de gezondheid van het hart en de bloedvaten, waarschijnlijk doordat ze oxidatie en ontsteking tegengaan en de endotheelfunctie behouden." Het endotheel is de binnenkant van hart en bloedvaten en regelt allerlei belangrijke processen waaronder de bloedstolling.
Noten
Eerdere onderzoeken toonden al een verband tussen de consumptie van noten en een verlaagd sterftecijfer, maar die onderzoeken richtten zich vooral op blanke mensen met een hoger inkomen. Dit onderzoek laat zien dat het gezondheidsvoordeel van noten en pinda's voor iedereen geldt. Shu: "In onze studie keken we naar zowel blanke als donkere Amerikanen met een lager inkomen en Chinese mannen en vrouwen." In totaal waren de gegevens van meer dan 200.000 mensen betrokken bij het onderzoek.
Pinda's
Shu en haar collega's vonden een verband tussen de pindaconsumptie en mortaliteit en de sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten in het bijzonder. De algemene mortaliteit nam af met 17 tot 21 procent - en bij hart- en vaatziekten zelfs 23 tot 38 procent - als de onderzoekers de groep met de hoogste pindaconsumptie vergeleken met de mensen die de minste noten aten. "Omdat pinda's veel goedkoper zijn dan veel andere noten is het een slimme manier om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen", aldus Shu.
De onderzoekers benadrukken dat het onderzoek niet ontworpen was om een oorzakelijk verband aan te tonen. Er kan dus niet met zekerheid gezegd worden dat de pinda's verantwoordelijk zijn voor het gevonden resultaat. Wel hebben de onderzoekers gecorrigeerd voor andere factoren die de kans op hartziekten vergroten. De resultaten zijn gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.
- Science Daily