Nierdialysepatiënten hebben geen baat bij een preventief implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD). Dit inwendige hartapparaat voorkomt niet dat patiënten vroegtijdig overlijden. Dat concluderen wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het wetenschappelijke tijdschrift Circulation.
Het resultaat van de studie maakt een einde aan een voortslepend debat onder medici, vertellen de onderzoekers. "De ene helft vond dat we bij alle dialysepatiënten preventief een ICD moesten plaatsen, en de andere helft vond dit een te ingrijpende ingreep voor deze kwetsbare patiënten. Niemand wist het echter zeker. Wij hebben het nu voor het eerst uitgezocht in een grote klinische studie", aldus hoogleraar Cardiologie Wouter Jukema.
Geen verschil
De onderzoekers onderzochten 188 nierdialysepatiënten tussen de 55 en 80 jaar, waarvan er 97 een implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD) kregen en 91 niet. Volgens hen was er na gemiddeld zeven jaar geen verschil te zien tussen de twee groepen in het optreden van acute hartdood of overlijden aan een andere oorzaak.
Promovendus Rohit Timal: "Het overlijdensrisico van nierdialysepatiënten blijft erg hoog: na vijf jaar is gemiddeld de helft van de patiënten overleden. De meeste patiënten overleden aan een infectie. Maar helaas helpt plaatsing van een ICD dus niet om het overlijdenspercentage omlaag te krijgen."
Het advies van de onderzoekers is om in de internationale richtlijnen op te nemen dat er geen reden is voor preventieve plaatsing van een ICD bij nierdialysepatiënten, zodat een onnodige ingreep met eventuele complicaties voor de patiënt en ook kosten voor de maatschappij bespaard blijven.
ICD
Een implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD) is een inwendige defibrillator: een apparaat dat in het lichaam geplaatst wordt dat een elektrische schok aan het hart kan geven in het geval van een levensbedreigende hartritmestoornis.
- LUMC