Bij vrouwen komen andere ontstekingscellen in actie tegen slagaderverkalking dan bij mannen. De preventie en behandeling van hart- en herseninfarcten moet beter worden afgestemd op dit soort verschillen. Dat concludeert Thijs Zweers, die dinsdag promoveert aan de Universiteit Leiden.
"Wetenschappers kijken vaak niet naar man-vrouwverschillen als ze slagaderverkalking onderzoeken", aldus Zweers. "Dat is eigenlijk gek, want we weten dat ontsteking anders is bij mannen en vrouwen. En ontsteking speelt een sleutelrol in slagaderverkalking."
Zweers analyseerde voor zijn onderzoek het bloed van 700 mannen en vrouwen die in het ziekenhuis belandden met pijn op de borst. Ze hebben vaak een (deels) afgesloten bloedvat in het hart door slagaderverkalking. De onderzoeker ontdekte grote verschillen tussen mannen en vrouwen. "De vrouwelijke patiënten hebben veel van een bepaald type bloedcel in hun bloed: de T-cel. En mannelijke patiënten hebben juist meer van een ander type: de monocyt."
Sommige bloedcellen waren alleen verhoogd bij vrouwen die binnen negen maanden na de ziekenhuisopname een hart- of vaatziekte kregen. Andere juist alleen bij mannen met dit soort complicaties. Ook de moleculen die cellen uitscheiden om te communiceren met andere cellen (cytokinen) waren anders bij mannen dan bij vrouwen.
"Er is nog veel onbekend over man-vrouwverschillen in het ontstekingsproces. Mogelijk spelen geslachtshormonen, zoals oestrogenen, een rol.”
Zweers vermoedt dat medicijnen die de ontsteking remmen mogelijk anders werken bij vrouwen dan bij mannen. "Hierover moeten we nog meer uitzoeken, maar mogelijk moet je mannen en vrouwen dus anders behandelen."
- Hartstichting