De helft van de AED’s niet geregistreerd of vindbaar

Getty Images

Meer dan een derde van de Nederlanders weet niet waar de dichtstbijzijnde AED in hun directe omgeving hangt. Ook is een groot aantal AED's niet altijd bereikbaar. Dit meldt de Hartstichting.

De Hartstichting heeft de ambitie om van heel Nederland een 6-minutenzone te maken. Dit betekent dat alle slachtoffers die buiten het ziekenhuis een hartstilstand hebben, binnen zes minuten de juiste hulp krijgen. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: "De inzet van een AED tijdens een reanimatie vergroot de overlevingskansen aanzienlijk. Het kan niet zo zijn dat dat we er veel hebben hangen in het land, maar omdat we niet precies in kaart hebben waar ze hangen, ze niet kunnen worden ingezet." 

Niet-geregistreerd

"We vragen mensen dus hun AED aan te melden bij HartslagNu of als ze zelf hun buurt, bedrijf of school veiliger willen maken er samen een aan te schaffen via BuurtAED. Met circa 30.000 AED’s en 170.000 burgerhulpverleners, verspreid over heel Nederland, verwachten wij jaarlijks 2500 levens te kunnen redden." Momenteel is slechts de helft geregistreerd bij het landelijke oproepsysteem HartslagNu. Een derde van deze apparaten is niet beschikbaar, doordat deze achter een gesloten (kantoor)deur of winkelpand hangen. Dit maakt het erg lastig voor burgerhulpverleners om op tijd in te hulp te schieten.

80 procent toegankelijk 

In Zuid-Holland zijn het minst aantal AED’s 24/7 beschikbaar: slechts de helft. In Drenthe, Limburg en Noord-Brabant is het beter geregeld. Daar ligt de toegankelijkheid rond de 80 procent.

Auteur 
Bron 
  • Hartstichting