GRONINGEN - Hardlopers lopen door overbelasting veel blessures op. Toch helpt rustiger trainen niet om de kans op blessures te verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van bewegingswetenschapper Ida Buist van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Buist deed onderzoek naar blessures bij beginnende hardlopers. Het is het grootste hardlooponderzoek dat ooit in Nederland is uitgevoerd. Ze volgde meerdere groepen recreatieve hardlopers bij hun voorbereiding op de 4 Mijl van Groningen. Ruim een kwart van de hardlopers raakte geblesseerd.
Trainingsschema
Uit vervolgonderzoek blijkt dat minder intensief trainen de kans op blessures niet vermindert. De onderzoekster volgde twee groepen hardlopers. Een groep die zich in acht weken voorbereidde en een groep met een trainingsschema van 13 weken.
De deelnemers werden pas als geblesseerd gezien wanneer ze drie keer of vaker niet konden trainen. Het bleek niets uit te maken: in beide groepen liep 20 procent van de hardlopers een blessure op.
BMI
Beginnende lopers die het afgelopen jaar een blessure hebben gehad, blijken de meeste kans te hebben op een hardloopblessure. Beginnende mannelijke hardlopers met een hogere BMI lopen daarbij het grootste gevaar.
Toch vindt Buist hardlopen een verantwoorde sport. "Hardlopen heeft dezelfde voordelen als veel andere sporten: het vermindert de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht en tal van andere klachten. Het is een prima manier om aan je fitheid te werken. Maar het is vooral belangrijk dat hardlopers naar hun lichaam luisteren."
Vervolgonderzoek
Het Sportmedisch Centrum van het UMCG doet een vervolgonderzoek naar de effectiviteit van speciale oefeningen om blessures bij hardlopers te voorkomen.
- UMCG