'Kastanje is gezondste herfstgroente'

Getty Images

De kastanje is rijk aan vitamine B1, foliumzuur, vitamine E, kalium en zink. Dat maakt dat het Vitamine Informatie Bureau hem de eerste plaats geeft in de top 10 herfstgroenten.

Op de tweede plaats staat pastinaak dankzij de B-vitamines en op drie vinden we de koolrabi met veel vitamine C en mineralen. Het Vitamine Informatie Bureau analyseerde 10 herfstgroenten en keek hoeveel vitamines en mineralen erin zitten. In groente komen over het algemeen de volgende vitamines en mineralen voor: bètacaroteen (pro-vitamine A), een aantal B-vitamines, vitamine C, Vitamine E en vitamine K. En de mineralen: ijzer, magnesium en zink.

Herfstgroente

Onder de herfstgroente vallen groenten die in de herfst van het land komen en daarna nog de hele herfst verkrijgbaar zijn. Stevige en robuuste groente als pompoen, wortelen en champignons zijn typisch voor de herfst.

Hoewel de kastanjes, pastinaak en koolrabi dus de meeste vitaminen en mineralen bevatten, blijft het belangrijk om te variëren. Zo zorg je dat je alle vitamines en mineralen dagelijks binnenkrijgt. Vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor het lichaam. Zo zorgt calcium bijvoorbeeld samen met vitamine D voor sterke botten en tanden en zorgen de vitamines B6, B11 en C dat ons immuunsysteem goed functioneert, zodat we voldoende weerstand hebben. 

De top tien is als volgt:

Groente Bevat vooral:
1. Kastanje vitamine B1 en E, foliumzuur, kalium, zink
2. Pastinaak B-vitamines
3. Koolrabi vitamine C, alle mineralen
4. Paksoi bètacaroteen, vitamine B6, foliumzuur
5. Wortels bètacaroteen, foliumzuur, vitamine E
6. Pompoen vitamine B1 en E
7. Rode kool vitamine B6 en C
8. Venkel vitamine B6
9. Rode biet vitamine B2 en zink
10. Paddenstoelen   vitamine B1 en kalium

 

Bron 
  • Vitamine Informatie Bureau