Grapefruit is een grote vitamine-C-bom
De grapefruit is een grote, ronde citrusvrucht met een diameter van 10 tot wel 17 centimeter. Onder de dikke schil bevinden zich sappige partjes met een friszure smaak. Wist je dat een grapefruit meetelt als twee porties fruit? Waarom het zo'n gezonde vrucht is.
Waarschijnlijk is de grapefruit ontstaan uit een kruising tussen een sinaasappel en een pompelmoes. De naam verwijst naar de groeiwijze van de grapefruitplant. Grape is het Engelse woord voor druif en ook grapefruits groeien in trosjes bij elkaar, net als druiven.
Rood = zoet
Er zijn verschillende soorten, waaronder de witte en de rode variant. Witte grapefruits hebben een gele schil. Daaronder zit lichtgeel tot wit vruchtvlees met een frisse, wat bittere smaak. Rode grapefruits zijn roze tot rood van binnen en smaken minder bitter. Hoe roder, hoe zoeter!
Grapefruit telt voor twee
Zoals alle fruitsoorten, zijn grapefruits hartstikke gezond. Ze bestaan grotendeels uit water en zijn daarnaast rijk aan vezels, kalium en vitamine C.
Dankzij hun flinke formaat telt de grapefruit voor twee: eet je één grapefruit, dan heb je je twee porties fruit voor die dag al binnen.
Vetverbrander?
Uit een onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat ruim 58 procent van de Nederlanders gelooft dat grapefruitsap (of citroensap) helpt bij het afbreken van vet. Helaas is dat toch echt een fabeltje.
Desondanks is een grapefruit een prima snack als je op je lijn wilt letten. In 100 gram grapefruit zitten 37 kilocalorieën.
Niet combineren met medicijnen
Grapefruit is niet voor iedereen een geschikte fruitsoort. Gebruik je medicatie, dan moet je even opletten. Stoffen in de grapefruit kunnen de afbraak van sommige medicijnen vertragen. Het medicijn werkt dan minder goed, of het risico op bijwerkingen is groter. Bij bepaalde geneesmiddelen mag je daarom niet te veel of helemaal geen grapefruits eten of hun sap drinken.
Je kunt op Apotheek.nl opzoeken of je jouw medicatie mag combineren met grapefruit.
Kopen, bewaren en kokkerellen
Kies grapefruits die zwaar aanvoelen, dat zijn de sappigste. De schil mag niet ruw aanvoelen, want dat wijst op droge partjes vruchtvlees. Bewaar de vruchten vervolgens op de fruitschaal of een koele plek, liever niet in de koelkast. Ze blijven tot wel drie weken goed.
Je kunt een grapefruit pellen als een sinaasappel en zo opeten, maar de vliesjes kunnen wat stug zijn. Houd je daar niet van, snijd dan de partjes tussen de vliesjes vandaan. Of halveer de grapefruit en lepel ‘m uit.
Een schijf grapefruit in een glas water geeft een subtiel fris smaakje aan je water. Of maak dit frisse fruitwater met een bite. Daarnaast doet de vrucht het goed in salades (zoals deze 'carpaccio') en desserts.