Verstandig snoepen?
De Engelse uitspraak ‘an apple a day keeps the doctor away’ impliceert dat de appel heel gezond is. Daarbij is het de meest gegeten vrucht in Nederland. Gemiddeld consumeren we jaarlijks bijna 11 kilogram appels. Is de populariteit van de appel terecht?
De appel behoort tot de pitvruchten, net als de peer en de vijg. De vrucht heeft een dunne schil en zaden in een klokhuis. De friszure smaak ontstaat door het appelzuur.
Telen
Het Nederlandse klimaat is heel geschikt voor de teelt van appels. Veel fruit komt uit de Betuwe, maar ook uit Utrecht, Zeeland, Flevoland en Noord-Holland. Elk jaar groeit er in Nederland ongeveer 365 miljoen kilogram aan appels. De helft daarvan wordt geëxporteerd. Elstar en Jonagold zijn de populairste rassen. Een kwart van de appels wordt gebruikt voor moes.
Niet alle appels komen uit Nederland. Ze worden geïmporteerd uit Frankrijk, Spanje en België, maar bijvoorbeeld ook uit Chili, Zuid Afrika en Nieuw-Zeeland.[ITEMADVERTORIAL]
Kopen en bewaren
Je kunt appels lang bewaren en daardoor zijn ze ook het hele jaar door beschikbaar. Telers slaan ze op in koelhuizen. Zelf kun je ze in de koelkast twee tot vier weken bewaren. De beste bewaarplaats is koel, donker en niet te droog. Appelen die op een fruitschaal in de huiskamer liggen, worden door de hoge temperatuur en de lage luchtvochtigheid snel overrijp. Naast een banaan rijpt een appel ook sneller. Als je ze koopt, kun je het beste voor stevige appelen gaan.
Appels zijn lekker uit het vuistje, maar je kunt er natuurlijk ook moes of taart mee maken. Op de pannenkoek of in een flap zijn ze ook niet te versmaden. Veel salades, roerbakgerechten of stamppotjes kunnen er ook van op knappen.
Niet alle appelen kun je warm gebruiken, sommige soorten zijn alleen geschikt om rauw te eten. Als je een appel schilt zal hij snel bruin worden. Een beetje citroensap of azijn kan de verkleuring van het vruchtvlees tegengaan. In de appel en schil zit pectine: deze stof helpt gelei en jam met geleren.
Vol vezels
Appels bevatten weinig calorieën. Ze leveren niet veel vitamine C (ongeveer 3 milligram), maar wel veel vezels en kalium. Een gemiddelde appel bevat ongeveer 3 gram vezels, zo’n 10 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Aan appels worden allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven. Zo zouden ze het cholesterol verlagen, veroudering tegengaan en beschermen tegen kanker. Ook worden er positieve effecten voor de stoelgang beschreven en zijn antioxidanten in appels goed voor het geheugen en je botten. De meeste van deze effecten zijn echter niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd.
Appeldieet
Door het eten van een appel verminder je ook je hongergevoel. Tenminste op dat uitgangspunt is het appeldieet gebaseerd. Als je een appel eet voor je hoofdmaaltijd eet je vervolgens minder. Ook zorgen appels voor een goede balans van de suikerspiegel waardoor je minder trek hebt in een snack. Ook voor dit dieet is geen wetenschappelijke onderbouwing.
Gezond sapje?
In de winkels zijn ook allerlei soorten appelsap verkrijgbaar: helder en troebel, uit concentraat en puur sap, in een pak en in een fles. Hoewel appelsap een fris en dorstlessend sapje is, kun je het echt niet als vervanger voor de vrucht zien. Met sap krijg je niets mee van de gezonde voedingsstoffen uit de schil en het vruchtvlees. Zeker van de vezels blijft weinig over. Daarbij wordt er vaak ook nog suiker toegevoegd. In versgeperst troebel appelsap zit vaak nog wel wat appelpulp en dus vitamines, mineralen en vezels.
Appelallergie
Sommige mensen krijgen last van een jeukend gevoel in de mond of keel bij het eten van een stukje appel. Meestal is dit een milde allergische reactie. Mensen met een appelallergie kunnen vaak andere fruitsoorten wel verdragen. De appelrassen Santane en Elise kun je dan vaak wel eten. Een appelallergie komt vaak voor in combinatie met hooikoortsklachten.
Bestrijdingsmiddelen
Van appels wordt gezegd dat ze de meest vervuilde fruitsoort zijn. Toch hoef je volgens het Voedingscentrum een appel niet per se te schillen. Zij stellen dat de risico’s van resten bestrijdingsmiddelen die op fruit gevonden worden verwaarloosbaar klein zijn. Bovendien kun je niet alle bestrijdingsmiddelen verwijderen door te schillen, omdat sommige middelen door de schil heen trekken. Daarbij zitten er veel goede voedingsstoffen in de schil. Groente en fruit goed wassen is volgens het Voedingscentrum wel belangrijk.
Lekker met appel:
- Kapucijners met appel en Amsterdamse uitjes
- Venkelsalade met appel
- Gepofte appel met kaneel
- Spruitjes met appel en rozijnen
- Gevulde appel met toffeesaus
- Voedingscentrum
- Groenten Fruit Bureau