Vitamine D beschermt niet alle baby’s tegen RS-virus

Getty Images

Onderzoek van het UMC Utrecht verklaart waarom sommige baby’s na een infectie met het RS-virus zó ziek worden dat ze in het ziekenhuis terecht komen. Het geven van vitamine D, dat bij de meeste kinderen bescherming biedt, blijkt deze kinderen niet te helpen.

Het RS-virus is een verkoudheidsvirus dat tot een zware longontsteking kan leiden als het immuunsysteem te heftig reageert. Vrijwel alle baby's krijgen het virus, maar slechts 1 op de 100 reageert zo heftig dat een ziekenhuisopname nodig is.

​Remmen immuunreactie
Baby’s met te weinig vitamine D in hun bloed hebben vaker last van het RS-virus. Hoe dat precies samenhangt, was nog onbekend. Vitamine D blijkt een dempend effect te hebben op het immuunsysteem. Als een baby geïnfecteerd raakt met het RS-virus, gaat het immuunsysteem in de aanval. Als die aanval 'doorschiet', raken longcellen beschadigd en ontstaat een soort longontsteking. Vitamine D remt de immuunreactie dusdanig dat de aanval van het immuunsysteem op de infectie precies de juist kracht heeft.
 
​Vitamine D-receptor
Die rem werkt niet bij iedereen. Om als rem te kunnen werken moet vitamine D binden aan een receptoreiwit. Bij één op de zeven mensen heeft deze receptor een iets andere vorm, waardoor vitamine D zijn remmende functie minder goed kan uitvoeren. Bij deze mensen zal een infectie met het RS-virus dus een te heftige immuunreactie veroorzaken. Baby’s met een anders gevormde vitamine D-receptor hebben ongeveer 70 procent meer kans hebben op een longontsteking door het RS-virus.
 
"Het betekent dat het innemen van voldoende vitamine D niet bij alle baby’s volstaat om te beschermen tegen het RS-virus. Bij baby’s met een anders gevormde receptor kan vitamine D niet op de rem trappen", verklaart Marianne Boes.

De resultaten van dit onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Pathology.

Bron 
  • UMC Utrecht