Wat gebeurt er als je te veel paracetamol slikt?
Paracetamol is bij pijn of koorts altijd de eerste keus als je een pijnstiller wilt nemen. Maar het is dan wel belangrijk je aan de juiste hoeveelheden te houden. Een paracetamoloverdosis of -vergiftiging komt namelijk vaker voor dan je denkt. Sterker nog: het is de meest voorkomende vergiftiging in Nederland. Toxicoloog en ziekenhuisapotheker Corine Bethlehem van het Erasmus MC legt uit hoe (snel) paracetamol je kan vergiftigen.
Heb je pijn of koorts? Dan is paracetamol de eerste keus als je ervoor kiest een pijnstiller te nemen. Paracetamol - in sommige landen noemen ze het acetaminophen - is namelijk een heel goede pijnstiller met weinig of geen bijwerkingen. De kans op bijwerkingen is zelfs veel kleiner dan bij andere pijnstillers, zoals ibuprofen, naprofen, diclofenac (zogenoemde NSAID's) of acetylsalicylzuur (aspirine). Je gebruikt het bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten. Maar de pijnstiller is niet zo onschuldig als het lijkt.
Niet zo onschuldig
Paracetamol is een snelwerkende pijnstiller. Tabletten, capsules en drank werken binnen een half uur, zetpillen binnen 1 uur. Dat is natuurlijk fijn, maar zoals alle geneesmiddelen kan paracetamol bijwerkingen geven, zeker bij langdurig gebruik. Denk aan medicijnafhankelijke hoofdpijn of - na enkele jaren gebruik of te hoge dosering - leverbeschadiging, nierbeschadiging of bloedafwijkingen. Kijk voor de juiste dosering daarom altijd op het etiket of in de bijsluiter.
Paracetamolvergiftiging
Corine Bethlehem is toxicoloog en ziekenhuisapotheker in het Erasmus MC. Hier ziet ze regelmatig mensen met mogelijk een overdosis van dit tabletje. Paracetamol is namelijk hartstikke giftig. Gelukkig hebben we van nature een kleine voorraad antigif in ons lichaam. Maar dan moet je je wel aan de maximale dagdosering houden, anders kan je lichaam het niet meer klaren. Dan vallen je organen één voor één uit en is het zaak om snel aan de bel te trekken, voordat een levertransplantatie je laatste redmiddel is. In onderstaande video van de Universiteit van Nederland legt Bethlehem heel duidelijk uit hoe het zit met paracetamolvergiftiging.