Pas op voor een bloedneus
De combinatie vinger + neus leidt bij primaten zoals mensen, apen en halfapen bijna automatisch tot neuspeuteren. Het met een vinger verwijderen van neusslijm wordt in ieder geval onder mensen als taboe en onfatsoenlijk gezien. Maar is het ook af te raden? Daarover zijn de meningen verdeeld.
Eerst even wat feitjes. Vrijwel iedereen peutert wel eens in zijn neus. Ja, jij dus ook, want de kans dat je bij de ruim 90 procent behoort die dus wel eens in zijn neus peutert, is behoorlijk groot. De helft van alle Nederlanders doet het zelfs een of meerdere keren per dag en ongeveer 10 procent daarvan eet wat ze in hun neus aantreffen op. Wist je dat er zelfs mensen zijn die dwangmatig en obsessief neuspeuteren? Dat wordt met een moeilijk woord ook wel rinotillexomanie genoemd.
Mannen beroeren hun reukorgaan overigens vaker dan vrouwen. De favoriete plek om dat te doen is voor beiden gezellig thuis op de bank, gevolgd door de auto (mannen) en het toilet (vrouwen). Voor de Joodse wet is neuspeuteren op de rustdag sabbat trouwens lang verboden geweest omdat er tijdens het peuteren haartjes mee naar buiten kunnen komen en haren uittrekken op de sabbat is verboden.
Staphylococcus aureus
Tot zover alle (onsmakelijke) ditjes en datjes. Serieus nu, want neuspeuteren kan flink schadelijk zijn voor de gezondheid. Bij een op de drie Nederlanders zit namelijk de Staphylococcus aureusbacterie in de neusholte, en die is weer verantwoordelijk voor de MRSA-ziekenhuisinfecties. Bij een verminderde weerstand kan deze bacterie infecties aan de huid veroorzaken. Daar komt bij dat frequent neuspeuteren schade kan toebrengen aan de neus en in het bijzonder aan de vele haarvaten die erin zitten. Dat weer leiden tot een bloedneus.
Schadepost
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) levert neuspeuteren de Nederlandse economie bovendien een schadepost op van 25 miljoen euro per jaar. Waarom? De tijd dat er gepeuterd wordt – mannen dagelijks gemiddeld elf minuten werktijd, vrouwen vier – wordt er namelijk niet gewerkt. En bovendien: slechts de helft van de neuspeuteraars verstopt zijn buit in een zakdoekje. Tien procent eet het dus op, maar dan blijft er nog altijd veertig procent over die het gewonnen goedje achterlaat op werkbladen, stoelleuningen of wat er verder voorhanden is (geschat gewicht: elf (!) ton). Dat betekent extra schoonmaakkosten. En dan is het verhoogde ziekteverzuim door de verspreiding van infecties nog niet eens uitgezocht.
Biologische gewoonte
Is er dan niets positiefs te melden over neuspeuteren? Zeker wel. Er zijn namelijk wetenschappers die beweren dat neuspeuteren een biologische gewoonte is met een logisch doel. Namelijk: het weghalen van opgedroogde restjes slijm die, als je ze laat zitten, kunnen gaan irriteren en die niet altijd allemaal weggaan door te snuiten Als je die restjes opeet, helpt dat bovendien het immuunsysteem te versterken.
Oorzaakvervolg
Neuspeuteren wordt ook gezien als een logisch oorzaakvervolgverhaal. Neuspeuteren is het vervolg van de oorzaak dat we een grote neus hebben waarin slijmresten opdrogen. En omdat we graag krabben en pulken aan korstjes, velletjes, eelt, haakjes aan nagels en andere zaken die loskomen van ons lichaam, boren we dus ook een vinger in onze neus – mannen overigens gemiddeld 1,1 centimeter diep, vrouwen 0,6 cm. Het ruimt op en met een vinger je neusgaten schoonhouden zodat je zo vrij mogelijk kunt ademen is een heel natuurlijke reactie.
Goed of slecht?
Terugkomend op de vraag of neuspeuteren goed of slecht is, moet het antwoord 'beide' zijn. Af en toe wat pulken is niet abnormaal als er iets kriebelt of in de weg zit. Maar gebruik het liefst een zakdoek om ontstekingen, bloedneuzen en de verspreiding van infecties te voorkomen.
Wat bloedneuzen betreft: na de wijsvinger, de pink en de duim, is een pen of potlood het meest gebruikte peutervoorwerp. Daarmee ontstaat een bloeding wel heel snel. En over de verspreiding van infecties: tien procent van de pinautomaten in Nederland is besmet met de al genoemde Staphylococcus aureusbacterie.
- DokterDokter
- Neuspeuter.nl
- Vagezaken.nl
- Peuteren
- Willem Wever
- Wat weet jij?