BAARN - De omgeving heeft grote invloed op de mate van herstel van patiënten, zowel lichamelijk als psychisch. Uit onderzoek blijkt dat doordachte architectuur en design die de zintuigen stimuleren bijdragen aan herstel.
Onderzoekers van de University of Gothenburg in Zweden hebben bekeken hoe ziekenhuizen een betere revalidatieomgeving kunnen creëren. Bij het project waren verschillende disciplines betrokken: neurologen, revalidatieartsen, verpleegkundigen, psychologen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Ook architecten maakten onderdeel uit van het team.
Normaal leven
Het resultaat is een conceptuele oplossing voor een optimale revalidatieafdeling. "Ons concept geeft de afdeling een ruimtelijk hart, waar patiënten bijvoorbeeld samen met hun familie eten kunnen bereiden en de maaltijd nuttigen.", legt architect en onderzoeker Kristina Sahlqvist uit. "Op die manier besteden patiënten meer 'normale' tijd in het ziekenhuis."
Het team heeft ook meubels en producten ontworpen die het herstel van patiënten ten goede komen. Denk hierbij aan kopjes en bestek die gemakkelijke vast te pakken zijn, een vest met luidsprekers en een armband die ook dienst doet als afstandbediening. "We wilden patiënten betrekken bij hun revalidatie, om zo ook het zelfvertrouwen te vergroten.", aldus Sahlqvist.
Kinderen
Om de theorie van Sahlqvist verder te testen zal het Sahlgrenska University Hospital een intensive care kamer ontwikkelen, waarin alle zintuigen gestimuleerd worden. Volgens Sahlqvist wordt architectuur en design al veelgebruikt om het leergedrag van kinderen te vergroten. Deze kennis kan ook ingezet worden bij ouderen: "Veel senioren hebben een veel meer stimulerende omgeving nodig dan waarin zij zich nu bevinden."
- EurekAlert