Ontwikkeling hersenen stopt niet bij 20

Getty Images

BAARN - Het menselijk brein stopt niet met ontwikkelen tijdens tienertijd. Ook bij volwassen in de twintig ontwikkelen de hersenen nog door. Dat blijkt uit onderzoek aan de Canadese University of Alberta.

Lang werd gedacht dat onze hersenen stoppen met ontwikkelen tijdens de adolescentie. Er is nu echter bewijs dat dit niet het geval is.

Bedrading
"Het is voor het eerst dat we kunnen aantonen dat de witte stof in de hersenen structureel verandert bij volwassenen.", aldus onderzoeker Catherine Lebel. "De witte stof is de 'bedrading' van de hersenen. Het verbindt verschillende hersengebieden met elkaar en maakt daardoor bepaalde cognitieve vaardigheden mogelijk. Deze verbindingen worden sterker bij jongvolwassenen."

Levenservaring
Voor het onderzoek zijn de hersenen van ruim honderd gezonde mensen tussen de 5 en 32 jaar op minstens twee momenten bekeken met behulp van een MRI-scan. Uit de resultaten bleek dat bij jongvolwassenen vooral nog verbindingen werden aangelegd met de frontale kwab. Deze verbindingen zijn verantwoordelijk voor complexe cognitieve taken. De onderzoekers denken dat dit voortkomt uit allerlei nieuwe levenservaringen zoals opleiding, de start van de carrière, onafhankelijkheid en het ontwikkelen van nieuwe sociale en familiaire relaties.

Afname
Bij sommige proefpersonen observeerden de onderzoekers echter ook een afname in witte stof. Deze observatie dient verder onderzocht te worden. Zeker omdat het tot een beter begrip van de relatie tussen de hersenstructuren en psychologische aandoeningen zou kunnen leiden. Deze aandoeningen ontstaan vaak in de tienertijd. 

Bron 
  • Medical Xpress