DEN HAAG - Transglutaminases (enzymen) spelen mogelijk een rol in het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Dat blijkt uit onderzoek van dr. Micha Wilhelmus, werkzaam in het VU Medisch Centrum te Amsterdam.
Transglutaminases zijn enzymen die in staat zijn middels hun activiteit de specifieke Alzheimer-eiwitten zodanig te veranderen, dat deze makkelijk gaan stapelen.
Wilhelmus heeft ontdekt dat zowel transglutaminases, als door transglutaminase veranderde eiwitten vóórkomen in de specifieke eiwitstapelingen in de hersenen van Alzheimer-patiënten. Dit kan betekenen dat transglutaminases veranderingen in eiwitten uitlokken, die een rol spelen bij het ontstaan van Alzheimer.
Nu is aangetoond dat de aanwezigheid van transglutaminases samenhangt met het ziekteproces dat zich afspeelt in de hersenen van Alzheimer-patiënten, zal de volgende stap zijn te achterhalen welke rol transglutaminases spelen bij het ontstaan van Alzheimer.
Het zal dan ook duidelijk worden of transglutaminases kunnen dienen voor het ontwikkelen van een hele nieuwe therapie voor Alzheimer, die het ziekteproces in de kiem kan smoren.
Deze bevindingen zijn gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Brain Pathology.
- Hersenstichting