AMSTERDAM - De ziekte van Alzheimer verspreidt zich volgens een vast patroon door de hersenen. Het begint met verlies van hersencellen in de temporaalkwab.
Dat zag radioloog i.o. Jasper Sluimer op MRI-scans die gedurende drie jaar van de hersenen van bijna 150 gezonde en zieke personen zijn gemaakt. Op 28 april promoveert Sluimer aan het VUmc.
De onderzoeker bestudeerde honderden MRI-scans van de hersenen van gezonde proefpersonen en van mensen met geheugenklachten en de ziekte van Alzheimer. Met een tussenpoos van twee jaar hadden deze mensen een hersenscan ondergaan. Op de scans was bij mensen met geheugenklachten en met de ziekte van Alzheimer een duidelijk patroon te herkennen: verlies van hersencellen begint in de temporaalkwab. Bovendien brachten de MRI-scans aan het licht dat er een agressievere variant van de ziekte van Alzheimer is, die met name bij jongere patiënten, onder de 65 jaar, voorkomt.
MRI-scans blijken geschikt om de ziekte van Alzheimer vroegtijdig te herkennen en een prognose te geven. Door de MRI-scans eens in de zoveel tijd te herhalen, is de snelheid van achteruitgang bij patiënten betrouwbaar te volgen.
Vroege diagnose
Mocht er in de toekomst een geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer komen, dan is het effect hiervan ook goed te monitoren via MRI-scans. Ook maakt een vroege diagnose het mogelijk dat er onmiddelijk met de behandeling gestart kan worden. Het is nu nog niet standaard dat iedereen waarvan vermoed wordt dat hij of zij de ziekte heeft een MRI-hersenscan krijgt.
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. In Nederland hebben zo'n 250.000 mensen dementie en naar verwachting zal dit in 2040 opgelopen zijn tot een half miljoen.
- VU medisch centrum