TILBURG - Mensen herkennen een angstige lichaamshouding onbewust. Dat toont cognitief neuropsycholoog Bernard Stienen aan in het proefschrift dat hij op woensdag 1 februari verdedigt aan Tilburg University.
Psychologisch onderzoek toonde al eerder aan dat mensen emoties kunnen aflezen van lichaamshoudingen van anderen. Ook is bekend dat de herkenning van zo’n lichaamshouding niet noodzakelijk via het visuele bewustzijn verloopt. Blinden pikken namelijk toch informatie op uit lichaamshoudingen.
Experiment
Bernard Stienen toonde aan dat ook bij gezonde mensen het visuele bewustzijn niet noodzakelijk een rol speelt bij de waarneming van lichaamshoudingen. Hij toonde plaatjes van bange, blije en boze lichaamshoudingen heel kort en samen met een ander niet relevant plaatje aan proefpersonen, zodat ze die niet bewust konden waarnemen. Ook liet hij proefpersonen verschillende plaatjes van lichaamshoudingen en gezichtsuitdrukkingen tegelijkertijd in elk oog apart zien.
Uit de experimenten bleek dat mensen lichaamshoudingen goed kunnen herkennen en dat het hun gedrag beïnvloedt, ook als ze die houdingen niet bewust waarnemen. Bovendien zien ze angstige lichaamshoudingen beter dan blije en boze wanneer ze tegelijkertijd in elk oog apart worden aangeboden.
Angst
Door middel van een methode waarbij specifieke delen van de hersenen als het ware worden gedeactiveerd, onderzocht Stienen hoe specifieke hersengebieden invloed hebben op de bewustwording van lichaamstaal. De hersenen blijken lichaamshoudingen en gezichtsuitdrukkingen op verschillende manieren te verwerken. Het lijkt erop dat een bedreigende lichaamshouding wordt verwerkt door hersengebieden die vooral betrokken zijn bij sociale communicatie.
Onze hersenen zijn dus extra gevoelig voor signalen van angst en bedreiging uit onze omgeving. De functie daarvan is dat we ons sneller kunnen oriёnteren op mogelijk gevaar.
- Universiteit van Tilburg