BAARN - Hongerige mensen zijn vaker chagrijnig of agressief. Nieuw onderzoek toont nu dat het niveau van serotonine, een hormoon dat helpt bij het reguleren van gedrag, schommelt als mensen gestrest zijn of te weinig hebben gegeten.
Verminderde serotonine levels in de hersenen werden eerder al in verband gebracht met agressie. Het onderzoek van de University of Camebridge toont echter voor het eerst dat dit hormoon helpt bij het reguleren van gedrag in de hersenen. De resultaten verklaren ook waarom sommigen meer vatbaar zijn voor agressie.
Verbindingen
Tijdens het onderzoek werd bij gezonde vrijwilligers de serotoninespiegel beïnvloedt door het voedingspatroon te manipuleren. Met behulp van een MRI-scan werden vervolgens de hersenen van de vrijwilligers bestudeerd terwijl ze naar boze of neutrale gezichten keken.
Een lage spiegel leidt tot zwakke verbindingen tussen bepaalde hersengebieden die betrokken zijn bij emoties. Deze gebieden kunnen hierdoor minder goed met elkaar communiceren. Dit maakt het soms lastiger om agressieve reacties onder controle te houden. Vooral mensen die een natuurlijke aanleg hebben voor agressief gedrag zijn gevoelig voor de schommelingen in het serotoninegehalte.
Hoop
"We weten al decennia dat serotonine een rol speelt bij agressief gedrag, maar de technologie stelt ons pas sinds kort in staat om dit ook goed in de hersenen te onderzoeken.", vertelt onderzoeker Molly Crockett.
Hoewel de resultaten afkomstig zijn van gezonde vrijwilligers, is de ontdekking ook van groot belang voor verschillende psychische aandoeningen waarbij geweld een gebruikelijk probleem vormt. "We hopen dat ons onderzoek uiteindelijk leidt naar verbeterde diagnose en behandeling voor dit soort aandoeningen.", aldus onderzoeker Luca Passamonti.
- Medical News Today