'Honger beïnvloedt waarneming'

Getty Images

BAARN - Hongerige mensen kijken anders naar voedselgerelateerde woorden, dan mensen die net hebben gegeten. Onze zintuigen worden gestuurd en we zien dus geen exacte kopie van wat er in de wereld gebeurt.

Dat schrijven onderzoekers van de Franse Universiteit van Nice Sophia-Antipolis in het tijdschrift Psychological Science. Hongerige mensen zien woorden over eten duidelijker. Deze verandering in wat je ziet treedt op in een heel vroeg stadium van het waarnemen, nog voordat hogere onderdelen van de hersenen de kans hebben om de boodschap van de ogen te veranderen.

Zintuigen
Psychologen weten al tientallen jaren dat de zintuigen beïnvloedt worden door wat er in je hoofd omgaat. Kinderen uit arme gezinnen denken vaak dat geldmunten groter zijn, dan deze in werkelijkheid zijn en hongerige mensen zien afbeeldingen van eten meer helder. De Franse onderzoekers wilden uitzoeken welk proces hier aan ten grondslag ligt.

Onderzoek
Daarvoor bestudeerde onderzoeker Rémi Radel 42 studenten met een normaal gewicht. De studenten aten vier uur voor het experiment niets. Vervolgens kreeg de helft van de studenten de kans om te lunchen, de andere helft at niet. Vervolgens bestudeerden zij 80 woorden op een computerscherm en moesten zij aangeven welk woord zij duidelijker zagen. Het woord verscheen te kort op het beeldscherm om het daadwerkelijk te lezen.

Perceptie
De hongerige studenten zagen de voedselgerelateerde woorden duidelijker. Aangezien de deelnemers het woord niet echt konden lezen, zit het verschil in perceptie. Het heeft volgens de Radel niet te maken met het verwerken in de hersenen. "Mensen kunnen dus echt waarnemen wat ze nodig hebben. Iets in ons selecteert de informatie. Dat maakt het leven een stuk gemakkelijker", besluit Radel.

Bron 
  • Medical News Today