'Fouten houden je alert'

Getty Images

Als je tijdens het uitvoeren van een taak niet ziet welke fouten je maakt, worden je vaardigheden langzaam minder. Je hersenen zetten wat je geleerd hebt dan aan de kant.

Dat stellen onderzoekers van de John Hopkins University School of Medicine. Wetenschappers dachten altijd dat de hersenen passief vergeten hoe je iets zou moeten aanpakken. Nu blijkt het een actief proces.

Studie
Voor het onderzoek werden vrijwilligers gevraagd om een joystick van een blauw naar een rode stip op een computerscherm te bewegen. Zij konden hun handen echter niet zien. De vrijwilligers oefenden net zo lang tot ze de taak goed uit konden voeren.

Daarna werd bij 24 vrijwilligers een soort veer aan de joystick toegevoegd, waardoor de stick elke keer in de goede richting bewoog. Hierdoor kregen de onderzoekdeelnemers het idee dat ze de taak foutloos uitvoerden, maar ondertussen vergaten zij wel wat ze 'geleerd' hadden. De vrijwilligers voerden de taak technisch gezien niet meer goed uit.

Bij een tweede groep van 19 deelnemers werd niet alleen de veer toegevoegd, maar ze kregen ook andere feedback te zien op het computerscherm. De vrijwilligers maakten geen fouten, maar dit werd hen wel verteld. Opvallend was dat deze groep wel de techniek bleef toepassen die ze geleerd hadden. Zelfs na honderd keer.

Selectie
"Een vermindering in techniek is dus niet zomaar een proces van vergeten", legt onderzoeker Pavan Vaswani uit. "Het is geen verval, maar selectie van de hersenen." De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Neuroscience.

Bron 
  • Science Daily