Euthanasieverklaring dementen zelden uitgevoerd

Getty Images

AMSTERDAM - Veel mensen verwachten dat hun euthanasieverklaring wordt ingewilligd op het moment dat zij in de verklaring aangeven. Uit het proefschrift van Marike de Boer blijkt dat dit in het geval van patiënten met dementie meestal niet gebeurt. 

Enquêteonderzoek onder specialisten ouderengeneeskunde toont aan dat euthanasieverklaringen nog altijd zelden worden opgevolgd. In het geval van een patiënt met vergevorderde dementie gebeurt het zelfs nooit.

Communicatie
De meest cruciale factor in de terughoudendheid van artsen is de afwezigheid van betekenisvolle communicatie tussen patiënt en arts. In de huidige praktijk is euthanasie bij dementie alleen mogelijk in het beginstadium, waarin de patiënt nog actief zijn wensen kan uiten.

Veranderende wensen
Marike de Boer interviewde een aantal ouderen met beginnende Alzheimer over hoe zij hun ziekte beleven. Zij concludeert dat eenmaal dement zij hun situatie anders kunnen beleven dan zij voorheen vreesden. Het geleidelijke beloop van de aandoening biedt ruimte voor aanpassing aan de steeds veranderende situatie. Soms stellen patiënten hun eerdere opvattingen over een leven met dementie bij, mogelijk in tegenspraak met de eerder in een schriftelijke wilsverklaring vastgelegde wensen.

Hulp
Omdat blijkt dat mensen met beginnende dementie van het Alzheimer-type geneigd zijn te leven bij de dag en niet na te denken over de toekomst, is hulp van anderen nodig om deze mensen te stimuleren hun toekomstige zorg en behandeling te plannen. 

Bron 
  • VU medisch centrum