'Emotie in stem slecht voor herinnering'

Getty Images

BAARN - Dankzij emoties in de stem herkennen we woorden sneller en accurater. Op de lange termijn kan emotie er echter voor zorgen dat we een gesprek minder goed herinneren.

En als we het gesprek wel herinneren dan hebben de woorden een emotionele lading gekregen en gaat het minder om de woorden zelf. Een zin die verdrietig wordt uitgesproken is in je herinnering bijvoorbeeld negatiever, dan diezelfde zin die op een neutrale toon is gezegd.

Onderzoek
Tot die conclusie komen onderzoekers van de Nationale Universiteit van Singapore. Voor de studie lieten zijn 48 mannen en 48 vrouwen luisteren naar verdrietig en neutraal uitgesproken woorden. Vervolgens ondergingen ze een test waarbij ze de woorden te zien kregen. Zowel de herkenning als de houding ten opzichte van de woorden werd gemeten. Daarnaast keken de onderzoekers naar de hersenactiviteit.

Aandacht
Als je boos, verdrietig of angstig bent, praat je vaak harder of juist zachter, sneller of juist trager of meer melodieus, onregelmatig of eentonig. Hierdoor heb je meteen de aandacht van de luisteraar. Uit het onderzoek bleek echter dat emoties op de lange termijn juist een negatief effect hadden. De deelnemers herkenden de woorden minder goed en herinnerden ze negatiever als ze de woorden op een verdrietige toon hadden gehoord.

Vrouwen bleken gevoeliger voor de emoties dan mannen en konden de emotie van de spreker ook beter terug halen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cognitive, Affective & Behavioral Neuroscience.

Bron 
  • Science Daily