BAARN - Geen zin om te werken? Misschien kun je er wel niets aan doen. De manier waarop je hersenen met dopamine omgaan, lijkt namelijk te voorspellen of je een harde werker bent of niet.
"Op iedere werkvloer zijn er mensen die altijd gedreven zijn en mensen die het wat meer rustig aan doen. Dit onderzoek laat zien dat de variatie in motivatie deels wordt veroorzaakt door de dopaminesystemen in onze hersenen", legt onderzoeker Michael Treadway van het McLean Hospitatal en de Harvard Medical School uit.
BeloningDopamine staat bekend als chemische stof die een rol speelt bij beweging, motivatie en beloning. Eerder onderzoeken wezen ook al uit dat het manipuleren van dopamine de keuze tot hard werken voor een beloning beïnvloedt. Treadway keek samen met zijn collega's naar de van nature aanwezige variatie in dopamine bij mensen.
OnderzoekHiervoor bestudeerden zij 25 gezonde mannen tussen de 19 en 29 jaar. De mannen voerden verschillende simpele en ingewikkelde testjes uit. De beloning varieerde hierbij van 1 tot 4 dollar. Daarnaast maakten de onderzoekers PET-scans van de hersenen van de deelnemers. Op die manier konden ze de hoeveelheid dopamine in de hersenen bekijken.
Bij de deelnemers die hard werkten was sprake van meer dopamine in gebieden die van belang zijn voor beloning en motivatie. De deelnemers die minder gemotiveerd waren hadden juist meer dopamine in de hersengebieden voor emotie en risicoperceptie. De laatste groep was meer gefocust op de 'kosten' van het werken.
ADHDDe resultaten bieden aanknopingspunten voor de behandeling van aandoeningen die gepaard gaan met motivatieproblemen zoals depressie en ADHD. Een verschil in dopamine kan bijvoorbeeld de reden zijn waarom niet iedereen even goed op een geneesmiddel reageert.
- WebMD