MICHIGAN – Als chronisch zieke patiënten de hoop blijven koesteren dat ze ooit beter worden, maakt dat ze niet gelukkiger. Dit blijkt uit onderzoek aan de University of Michigan.
Volgens de onderzoekers kan hoop mensen erg gelukkig maken, behalve wanneer het hun dagelijks bestaan in de weg zit. Dit baseren ze op onderzoek naar patiënten die een colostomie ondergingen.
Tegen de helft werd gezegd dat ze permanent een stoma zouden krijgen. Tegen de andere helft werd gezegd dat ze tijdelijk met een stoma moesten leven, maar dat dit na een nieuwe operatie niet meer nodig zou zijn.
Na zes maanden bleek de groep die te horen had gekregen dat ze nooit meer een normale stoelgang zou hebben, het gelukkigst. De onderzoekers denken dat zij meer tevreden zijn, omdat ze door zijn gegaan met hun leven. De andere groep zat na een half jaar nog steeds te wachten op de vervolgoperatie.
Hopeloos
Dit verklaart volgens hen ook waarom mensen vaak beter herstellen van een plotseling overlijden van hun partner, dan van een scheiding. De dood is onomkeerbaar, maar een scheiding niet.
De onderzoekers denken daarom ook dat doktoren voorzichtig moeten zijn met het geven van een hoopvolle boodschap, omdat het de mentale aanpassing van de patiënt aan zijn situatie in de weg kan staan. Het onderzoek verschijnt in wetenschappelijk tijdschrift Health Psychology.
- EurekAlert