In Nederland is antidepressiva een van de meest voorgeschreven medicijnen, maar daadwerkelijk worden ze veel minder gebruikt. Dat meldt dagblad Trouw vandaag.
Uit onderzoek van apotheker Katja van Geffen, verbonden aan het departement Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit Utrecht, blijkt dat mensen vaak slordig om gaan met antidepressiva. Ze nemen de medicijnen onregelmatig, verlagen de dosering of stoppen er helemaal mee.
Jaarlijks krijgen ongeveer 300.000 mensen een recept voor antidepressiva voorgeschreven. Een deel van deze patiënten gaat niet eens naar de apotheek. Een ander deel haalt ze wel, maar slikt de pillen niet. Een derde groep begint wel met de medicijnen, maar stopt binnen twee weken. Om effect te merken van de medicijnen moet je ze veel langer gebruiken.
Gesprek
Veel mensen gaven aan helemaal niet naar de huisarts gegaan te zijn voor medicijnen, maar dat ze alleen een gesprek wilden. Ook maakten ze zich zorgen over de bijwerkingen en waren ze bang verslaafd te raken aan de medicijnen.
Van Geffen promoveert eind van de maand aan de Universiteit van Utrecht. Op 29 oktober is een symposium en worden de uitkomsten van haar onderzoek besproken.
- Trouw