Gezonde Nederlandse kinderen hebben dezelfde kern aan darmbacteriën

Getty Images

Kinderen die opgroeien in Nederland delen een stabiele kern aan darmbacteriën, onafhankelijk van hun leeftijd en of ze opgroeien in de stad of op het platteland. Dit blijkt uit een unieke studie naar de poep van tientallen gezonde kinderen. Met deze kennis kunnen probiotica en medicijnen ontwikkeld worden voor zieke kinderen.

Onderzoekers Dries Budding (medisch microbioloog) en Tim de Meij (kinderarts MDL) van VUmc concluderen dit in het meest omvangrijke onderzoek tot dusver gedaan naar de darmflora (het microbioom) bij gezonde kinderen. Hierbij maakten de onderzoekers gebruik van de door Dries Budding ontwikkelde IS-pro techniek. De resultaten hiervan zijn gepubliceerd in The FASEB Journal.

Ontstekingsziekten

In totaal deden 61 kinderen van 2 tot 18 jaar uit verschillende provincies in Nederland mee aan de studie. Zij verzamelden elke week een potje ontlasting (gedurende 6 weken) en nog één na anderhalf jaar. "De kern aan bacteriën is al op jonge leeftijd aanwezig, we vermoeden dat deze kern een belangrijke rol speelt in de bescherming tegen bijvoorbeeld ontstekingsziekten van de darm", aldus Budding.

Verder blijkt het microbioom vergelijkbaar met andere natuurfenomenen. "Het microbioom van de darm is net een tropisch regenwoud, hoe meer diversiteit aan soorten bewoners, hoe stabieler het geheel zich gedraagt", aldus De Meij. De ontdekking van een stabiele kern en het inzicht in de dynamiek van de triljarden darmbacteriën geeft nieuwe aanknopingspunten voor de behandeling van darmziekten als de ziekte van Crohn.

Auteur 
Bron 
  • VU medisch centrum