Preventie helpt ouderen bij angst en depressie

Getty Images

AMSTERDAM - Ouderen boven de 75 jaar hebben 50 procent minder kans op een depressie of angststoornis wanneer ze bij lichte klachten deelnemen aan een preventieprogramma. Dat blijkt uit onderzoek van VU medisch centrum en GGZ inGeest.

Het preventieprogramma bestaat uit het aanbieden van informatie, een zelfhulpcursus, gesprekken met een sociaal psychiatrisch verpleegkundige of het bespreken van medicatie. Het volgen van zo’n programma werkt beter dan bestaande therapieën en is bovendien goedkoper.

Preventieprogramma
Voor het onderzoek werden 170 ouderen via de huisarts benaderd. Deze mensen hadden allen angstklachten of somberheid en kregen een preventieprogramma aangeboden. Na een jaar bleek dat de ouderen die het programma volgden een kans van 12 procent hadden om een volwaardige depressie of angststoornis te ontwikkelen. In de controlegroep van ouderen zonder programma bleek die kans twee keer zo groot: 24 procent.

Volgens onderzoekster Nelleke van 't Veer-Tazelaar is dit van groot belang voor de praktijk: "Bestaande behandelingen met therapie en pillen blijken niet altijd aan te slaan. Bovendien zijn de kosten van een preventieprogramma lager, omdat je niet meer biedt dan nodig is."

Depressie- en angstklachten
Depressie en angst komen vaak voor bij ouderen. Ongeveer een derde van de oudere patiënten in de huisartsenpraktijk heeft last van één van beide ziektebeelden. Het onderzoek richtte zich op ouderen bij wie al sprake was van depressie- en angstklachten, maar bij wie nog geen sprake was van een volwaardige stoornis. Deze ouderen lopen namelijk een versterkt hoog risico op het ontwikkelen van deze ziektebeelden.

Auteur 
Bron 
  • VU medisch centrum