NASHVILLE - Het seizoen waarin je geboren wordt, kan voor de rest van je leven je biologische klok beïnvloeden. Onderzoekers van de Amerikaanse Vanderbilt University hebben dit voor het eerst aangetoond bij muizen.
Onze biologische klok meet de hoeveelheid daglicht en past ons gedrag aan op het seizoen. Nu blijkt dat het seizoen waarin je geboren wordt van invloed is op je biologische klok en dus hoe goed je je kan aanpassen aan de veranderende seizoenen. Mensen die in de winter jarig zijn, lijken hier meer problemen mee te hebben en hebben hierdoor meer kans op winterdepressies en schizofrenie.
Voor het onderzoek lieten de onderzoekers babymuizen wennen aan een lichtcyclus die of bij de zomer of bij de winter hoort. Nadat de muizen gewend waren, werden ze 28 dagen in dezelfde cyclus of in de andere cyclus geplaatst.
Vertraging
Toen ze eenmaal volwassen waren, werden ze in het donker gehouden en werd hun slaapwaakritme geobserveerd. Muizen die in de ‘winter’ waren geboren, vertraagden gedurende hun dagelijkse actieve periode, ongeacht of ze een gedeelte van hun jeugd in een zomercyclus hadden doorgebracht. Ook in de hersenen bleek deze vertraging op te merken. De zomermuizen hadden hier geen last van.
Daarnaast bleek de zomermuizen zich moeiteloos te kunnen aanpassen aan elk seizoen. De wintermuizen reageerden echter behoorlijk overdreven op elke verandering van lichtcyclus.
Dit lijkt overeen te komen met mensen die aan winterdepressies lijden. In vervolgstudies moet worden aangetoond of deze effecten permanent zijn en wanneer tijdens de jeugd de biologische klok het meest wordt beïnvloed.
De resultaten zijn online gepubliceerd door het wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.
- EurekAlert